Táplálásterápia Táplálkozás-élettantól a farmakonutrícióig
A könyv igen nagy területet ölel fel. Tudományos alapossággal értelmezi a táplálkozás során végbemenő élettani folyamatokat.
A bevezető fejezetek, a táplálkozás élettana a biológusok és a dietetikusok számára igen fontos. Megismerhetők belőle a különböző eredetű tápanyagok forrásai, előnyös és hátrányos tulajdonságai, az élelmiszeradalékok, az élvezeti cikkek. Megismertet különféle táplálkozási szokásokkal, a táplálékkészítési eljárások hatásával a tápanyagok hasznosulására, számos diétás rendszerrel, alkalmazásuk feltételeivel.
Különösen az orvosok számára fontos a táplálkozási problémák és a táplálkozással összefüggő ártalmak, fertőzések, allergiák ismerete.
A könyv nagyobb része azonban a mesterséges táplálás mai ismereteinek tankönyvszerű tárgyalására koncentrál. Részletesen leírja az orális és az enterális, valamint a parenterális táplálás tápszereit, tápoldatait, azok készítésének, ellenőrzésének, felhasználásának részleteit, beleértve otthoni alkalmazásuk lehetőségeit és feltételeit is. Kitér a gyógyszerek hatására a terápiás táplálás során, valamint foglalkozik az előforduló nem kívánt hatásokkal, potenciális iatrogén ártalmakkal.
Ábrái, táblázatai, képletei, a bőséges irodalom lehetővé teszi az egyes problémák alaposabb megismerését, megoldását is.